Szczaw

Szczaw


Nr produktu MZ20
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)22
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)2
Węglowodany (g)3,1
Tłuszcz (g)0,7
Błonnik (g)2,9
Woda (%)90
Beta-karoten (uq)11
Wapń (mg)44
Żelazo (mg)2,4
Sód (mg)4
Mangan (mg)0,349
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,131
Selen (mcg)0,9
Cynk (mg)0,2
Fosfor (mg)63
Magnez (mg)103
Potas (mg)390
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,04
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,01
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,041
Witamina B6 (mg)0,122
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)13
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)48
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,2
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Właściwości szczawiu:

-jest niskokaloryczny

-zawiera sporo minerałów: potas, wapń, żelazo

-opóźnia procesy starzenia

-łagodzi katar i kaszel

-wspomaga leczenie stanów zapalnych

-pobudza trawienie

-wzmacnia apetyt

-wspomaga wątrobę

-dobrze wpływa na serce

-działa moczopędnie