Pitanga

Pitanga


Nr produktu MZ197
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)33
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,8
Węglowodany (g)7,49
Tłuszcz (g)0,4
Żelazo (mg)0,2
Wapń (mg)9
Sód (mg)3
Fluor (mg)0
Fosfor (mg)11
Magnez (mg)12
Potas (mg)103
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,03
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,04
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)26,3
Witamina D (uq)0
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Pitanga to niewielkie drzewo pochodzące z Brazylii(rośnie w tropikach)
Owoce pitangi spożywane są na świeżo. Używane do wyrobu dżemów, galaretek i soków. Soczysty i miękki miąższ smakuje najlepiej, gdy owoce są całkiem dojrzałe.Można je również gotować(przed gotowaniem usuwamy nasiona).
Skórka owocu i miąż­szu jest żółta, pomarańczowa lub różowa -zależy od odmiany.