Kaki (persymona)

Kaki (persymona)


Nr produktu MZ75
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)69
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,7
Węglowodany (g)15
Tłuszcz (g)0,3
Błonnik (g)3
Woda (%)79,92
Beta-karoten (uq)250
Wapń (mg)8
Żelazo (mg)0,4
Sód (mg)5
Cukry (g)13
Mangan (mg)0,4
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,6
Cynk (mg)0,1
Fosfor (mg)25
Magnez (mg)8
Potas (mg)170
Witamina A (uq)267
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,4
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,2
Witamina B6 (mg)0,1
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)7,5
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)15
Witamina K (uq)10
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,8
Witamina H (biotyna) (uq)0,3
Jod (uq)1,8
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Persymona - owoc kaki - ma wiele imion.Dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany o przeciwnych właściwościach. Kaki nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie .
Zawiera on wiele cennych właściwości:
-Jest bogactwem witaminy A i C
-zawiera sporo błonnika
-obniża ciśnienie krwi
-zmniejsza krzepliwość krwi
-hamuje rozwój komórek nowotworowych
-obniża poziom cholesterolu