Groch

Groch


Nr produktu MZ154
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)288
Indeks Glikemiczny22
Cholesterol (mg)0
Białko (g)12,1
Węglowodany (g)15,6
Tłuszcz (g)18
Błonnik (g)4,6
Woda (%)62,08
Beta-karoten (uq)630
Żelazo (mg)1,6
Wapń (mg)22
Sód (mg)673
Mangan (mg)0,3
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,2
Selen (mcg)0,7
Cynk (mg)1,5
Fosfor (mg)103
Magnez (mg)29
Potas (mg)216
Witamina A (uq)4
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)3,1
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,4
Witamina B6 (mg)0,1
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)3,9
Witamina B12 (uq)0,3
Witamina C (mg)0,2
Witamina K (uq)22,4
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,6
Witamina H (biotyna) (uq)2,3
Jod (uq)5,5
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Groch jest szczególnie ceniony przez wegetarian, ale nie tylko..ma wiele cennych właściwości:

-jest doskonałym źródłem białka

-zawiera dużo błonnika

-ma niski indeks glikemiczny(idealny dla cukrzyków)

-działa antynowotworowo

-odkwasza organizm

-działa przeciwzapalnie

-zawiera dużo aminokwasów egzogennych

-jest bogaty w witaminy z grupy B i kwas foliowy

-zawiera dużo składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń

Mimo swoich właściwości jest ciężkostrawny, dlatego należy uważać z ilością spożywanego grochu.Nie przejadajmy się.