Czerwona kapusta

Czerwona kapusta


Nr produktu MZ28
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)31
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,43
Węglowodany (g)7,37
Tłuszcz (g)0,16
Błonnik (g)3,1
Woda (%)88,58
Beta-karoten (uq)670
Żelazo (mg)0,8
Wapń (mg)45
Sód (mg)27
Mangan (mg)0,243
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,017
Selen (mcg)0,6
Cynk (mg)0,22
Fosfor (mg)30
Magnez (mg)16
Potas (mg)243
Witamina A (uq)33
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,064
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,069
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,8
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,147
Witamina B6 (mg)0,209
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)18
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)57
Witamina K (uq)100
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)2,5
Witamina H (biotyna) (uq)0,1
Jod (uq)5
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w dni proteinowe (P)
Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Właściwości czerwonej kapusty:

-działanie przeciwzapalne

-antynowotworowa

-wzmacnia organizm

-łagodzi obrzęki

-jest niskokaloryczna

-pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

-łagodzi wrzody

-duża dawka witaminy C i B

Kapustę czerwoną możemy spożywać pod każdą postacią: na surowo, gotowaną, duszoną czy pieczoną.

Jemy ją w formie sałatek, surówek, na ostro czy na słodko.