Arbuz

Arbuz


Nr produktu MZ53
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)30
Indeks Glikemiczny72
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,6
Węglowodany (g)8,4
Tłuszcz (g)0,1
Błonnik (g)0,3
Woda (%)92
Beta-karoten (uq)306
Żelazo (mg)0,24
Wapń (mg)11
Sód (mg)1
Cukry (g)6
Mangan (mg)0,038
Fluor (mg)1,5
Miedź (mg)0,042
Selen (mcg)0,4
Cynk (mg)0,10
Fosfor (mg)11
Magnez (mg)10
Potas (mg)112
Witamina A (uq)569
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,03
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,04
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,178
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,217
Witamina B6 (mg)0,045
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)3
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)8,1
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,05
Witamina H (biotyna) (uq)0,1
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Arbuż w większości składa się z wody, bo aż w 92 procentach.Zawiera niewielką ilość witamin i minerałów, jednak ceniony jest za inne właściwości:

-obniża ciśnienie krwi

-chroni serce

-obniża poziom trójglicerydów we krwi

-działa antynowotworowo

-działa moczopędnie

-korzystnie wpływa na układ pokarmowy

-wspomaga pracę układu krążenia

-zmniejsza ryzyko udaru mózgu

-rozluźnia naczynia krwionośne