Winogrona czerwone

Winogrona czerwone


Nr produktu MZ141
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)67
Indeks Glikemiczny45
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,5
Węglowodany (g)17,6
Tłuszcz (g)0,2
Błonnik (g)1,6
Woda (%)81,3
Beta-karoten (uq)20
Żelazo (mg)0,30
Wapń (mg)17
Sód (mg)2
Cukry (g)0,60
Mangan (mg)0,09
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,09
Selen (mcg)0,20
Cynk (mg)0,11
Fosfor (mg)21
Magnez (mg)6
Potas (mg)226
Witamina A (uq)3
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,06
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,04
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,20
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,02
Witamina B6 (mg)0,08
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)5
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)10
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,2
Jod (uq)1,2
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Winogrona uprawiane są od 4000 lat.Do dziś cieszą się popularnością.Są bogate w wartości odżywcze.Nazywane owocem Bogów.
Tworzy się z nich dżemy, soki, wino, rodzynki, ocet winny i olej oraz wyciągi z pestek.
Do właściwości winogron czerwonych należą:
-Są silnymi antyoksydantami,usuwają wolne rodniki
-wykazują pozytywne działanie na serce i układ krążenia
-utrzymują właściwy poziom ciśnienia krwi
-przyczyniają się do prawidłowego działania mięśnia sercowego
-odkwaszają organizm(przywracają równowagę kwasowo-zasadową)
-pobudzają pracę wątroby
-wykazują korzystny wpływ na układ pokarmowy
-łagodzą stres
-wzmacniają odporność
-regenerują organizm
- są szczególnie wskazane dla kobiet w okresie menopauzy(pomagają utrzymać właściwy poziom estrogenów)
-dostarczają sporo jodu