Wasabi (chrzan japoński)

Wasabi (chrzan japoński)
Nr produktu MZ192
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)110
Indeks Glikemiczny30
Cholesterol (mg)0
Białko (g)4,7
Węglowodany (g)24,06
Tłuszcz (g)0,62
Błonnik (g)7,6
Woda (%)69,3
Beta-karoten (uq)21
Żelazo (mg)1,03
Wapń (mg)128
Sód (mg)17
Mangan (mg)0,391
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,155
Selen (mcg)0
Cynk (mg)1,62
Fosfor (mg)80
Magnez (mg)69
Potas (mg)568
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,131
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,114
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,1
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,203
Witamina B6 (mg)0,274
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)18
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)41,9
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,2

Chrzan wasabi

Wasabi ( chrzan japoński) to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni japońskiej. Większości z Nas kojarzy się on z sushi, ale nadaje się do wielu innych potraw. Korzenie chrzanu japońskiego są lekko zielone, w smaku ostre i gorzkie.W Polsce nie ma możliwości kupienia świeżych korzeni chrzanu japońskiego, jedynie łatwo dostępne są pasty wasabi lub proszek, który mieszamy z wodą, by taki chrzan uzyskać. Możemy stosować go do mięs, kanapek itp..Uważajmy jednak z ilością wasabi, bo jest znacznie mocniejszy w smaku niż Nasz pospolity chrzan ( ma bardzo ostry i piekący smak). Jeśli przygotowywujemy taką pastę do dania, to róbmy to na świeżo, aby Nasz chrzan nie wywietrzał i nie stracił na właściwościach.Najlepiej smakuje przygotowany tuż przed podaniem. Idealnie komponuje się z różnymi mięsami,rybami( niweluje ich zapach), a także warzywami. Idealny do past, sałatek, sosu oraz dresingu.

Ilość kalorii w chrzanie wasabi(japońskim)

Chrzan wasabi zawiera 110 kcal na 100 g produktu.

Gdzie kupić chrzan wasabi?

Jeśli chcemy zaopatrzyć się w wasabi, szukajmy go w supermarketach, sklepach chińskich lub sklepach internetowych.

Właściwości wasabi:

  • działa antynowotworowo
  • jest przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • zapobiega próchnicy
  • przeciwdziała zatruciom pokarmowym(odtruwa organizm)
  • wspomaga leczenie astmy
  • wspiera wątrobę
  • poprawia trawienie
  • wspomaga walkę z helicobacter pyroli
  • oczyszcza zatoki
  • dobry przy przeziębieniach
  • bogate źródło witaminy C i B6
  • zawiera sporo wapna i magnezu