Rukola

Rukola


Nr produktu MZ81
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)25
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)2,51
Węglowodany (g)3,57
Tłuszcz (g)0,67
Błonnik (g)1,6
Woda (%)91,16
Beta-karoten (uq)1421
Wapń (mg)162
Żelazo (mg)1,47
Sód (mg)27
Mangan (mg)0,322
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,074
Selen (mcg)0,3
Cynk (mg)0,48
Fosfor (mg)51
Magnez (mg)47
Potas (mg)363
Witamina A (uq)0
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,043
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,083
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,01
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,424
Witamina B6 (mg)0,072
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)97
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)15
Witamina K (uq)10
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,43
Witamina H (biotyna) (uq)2
Jod (uq)1
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Właściwości rukoli:

-ma sporo witamin: A,B, C i K

-regeneruje i tonizuje organizm

-zapobiega anemii

-wspomaga trawienie

-zapobiega otyłości

-leczy zgagę

-pomaga przy wzdęciach i bólach brzucha

-wzmacnia organizm i podnosi jego odporność

-oczyszcza z toksyn

-reguluje pracę nerek

-obniża poziom cukru we krwi

-działa antynowotworowo