Plantany (banany warzywne)

Plantany (banany warzywne)
Nr produktu MZ198
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)122
Indeks Glikemiczny45
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,3
Węglowodany (g)31,89
Tłuszcz (g)0,37
Błonnik (g)2,3
Woda (%)64,82
Beta-karoten (uq)457
Żelazo (mg)0,6
Wapń (mg)3
Sód (mg)4
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,081
Selen (mcg)1,5
Cynk (mg)0,14
Fosfor (mg)34
Magnez (mg)37
Potas (mg)499
Witamina A (uq)0
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,052
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,054
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,26
Witamina B6 (mg)0,296
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)22
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)18,4
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,14
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Plantany

Plantany( banany warzywne) bardzo łatwo pomylić z bananami,choć mają intensywnie zieloną skórkę.Plantany (banany warzywne) smakiem przypominają raczej surowe ziemniaki.Należy spożywać je po obróbce termicznej, możemy je smażyć, piec, dusić lub gotować.Idealnie komponują się z deserami.

Uprawa rozpoczęła się na terenach Azji .Przeznacza się je do różnych celów-w zależności od tego w jakim stopniu są dojrzałe.
Dzielimy je na dwie kategorie:
-verde -banan najmniej dojrzały, o zielonej , twardej skórze i twardym, jasnym miąższu, zupełnie niesłodki. Spożywamy go wyłącznie po obróbce termicznej. Można je smażyć, gotować, piec,dusić .
Nadają się również jako dodatek do mięs i ostrych sosów.
-maduros-banan o bardziej miękkiej i ciemniejszej skórce niż verde.W smaku jest o wiele slodszy.Najlepszy jest gdy jego skórka jest czarna.W kuchni najczęściej smażony i pieczony.Nie nadaje się do jedzenia na surowo.

Iloś kalorii w plantanach:

Plantany mają 122 kcal na 100 g .

Gdzie kupić plantany?

Jeśli chodzi o dostępność, to plantany są dostępne już w coraz większej ilości supermarketów i bazarów.

Właściwości plantanów:

  • Bogate w witaminy: A, C, B6
  • zawierają składniki mineralne: potas, magnez, żelazo
  • zapobiegają anemii
  • dodają energii
  • działanie antynowotworowe