Papryka pomarańczowa

Papryka pomarańczowa


Nr produktu MZ131
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)21
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,2
Węglowodany (g)3,1
Tłuszcz (g)0,3
Błonnik (g)2
Woda (%)91,8
Beta-karoten (uq)186
Żelazo (mg)0,7
Wapń (mg)10
Sód (mg)2
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,3
Cynk (mg)0,2
Fosfor (mg)25
Magnez (mg)12
Potas (mg)210
Witamina A (uq)33
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,7
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,2
Witamina B6 (mg)0,2
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)18
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)139
Witamina K (uq)5
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,7
Witamina H (biotyna) (uq)3
Jod (uq)2,3
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Papryka pomarańczowa

Papryka pomarańczowa, jak również pozostałe kolory, zawiera dużo witamin, szczególnie tych z grupy B oraz witaminę C. Jest kolejnym warzywem, które posiada więcej witaminy C niż cytryna. Bardzo wspomoga układ trawienia. Jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika, a do tego wspomaga spalanie tłuszczu jest więc doskonały dodatek dla wszystkich na dietę odchudzającą. Ma lekko słodkawy smak, przez  co idealnie nadaje się do kanapek,sałat czy sosów i tym sposobem możemy stworzyć smaczny, kolorowy a przy tym bardzo zdrowy posiłek. Paprykę pod różną postacią możemy spożywać na ciepło. Niezastąpiony składnik wielu potraw, szczególnie meksykańskich, ale też orientalnych. Głównym producentem w Europie są Węgry i tamtejsza kuchnia też korzysta z rodzimego produktu, choćby w tak znanym daniu jak leczo. Papryka może służyć jako składnik farszu, ale i sama może być nadziewana.Przygotujemy z niej wspaniały paprykarz, który będzie dodatkiem do wielu potraw. Na prawdę jest to jeden z najciekawszych składników w kuchni. Możemy ją dusić, smażyć, piec lub spożywać na surowo. Jest dostępna przez cały rok, więc cieszmy się jej właściwościami.

Ilość kalorii w papryce pomarańczowej:

Papryka pomarańczowa jest niskokaloryczna, 100 g to tylko 21 kcal!

Gdzie kupić paprykę pomarańczową?

Paprykę pomarańczowa kupimy w każdym sklepie, supermarkecie czy ryneczku.

 

Właściwości papryki pomarańczowej:

  • zawiera sporo luteiny
  • wspomaga wzrok
  • zawiera sporo witaminy C, E i B
  • dobrze wpływa na cerę
  • likwiduje wolne rodniki
  • znacznie przyspiesza metabolizm
  • bogata w minerały : wapń, potas, żelazo,miedź i magnez
  • oczyszcza organizm
  • działa moczopędnie
  • wspomaga odchudzanie