Papryka czerwona

Papryka czerwona


Nr produktu MZ129
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)31
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,2
Węglowodany (g)5
Tłuszcz (g)0,3
Błonnik (g)2,1
Woda (%)90,55
Beta-karoten (uq)1614
Żelazo (mg)0,5
Wapń (mg)15
Sód (mg)6
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,1
Cynk (mg)0,3
Fosfor (mg)35
Magnez (mg)14
Potas (mg)250
Witamina A (uq)333
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,4
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,3
Witamina B6 (mg)0,3
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)52
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)150
Witamina K (uq)5
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)2,9
Witamina H (biotyna) (uq)3
Jod (uq)2,3
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Właściwości czerwonej papryki:

-jest bogata w witaminę C

-wspomaga układ odpornościowy

-bierze udział w przemianie tłuszczów i produkcji białek

-zawiera dużo witaminy A

-jest bogata w beta-karoten

-działa antynowotworowo

-wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

-wzmacnia naczynia