Okra (piżmian jadalny)

Okra (piżmian jadalny)
Nr produktu MZ173
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)32
Indeks Glikemiczny20
Cholesterol (mg)0
Białko (g)2
Węglowodany (g)7,1
Tłuszcz (g)0,1
Błonnik (g)3,2
Woda (%)91,16
Beta-karoten (uq)221
Wapń (mg)83
Żelazo (mg)0,8
Sód (mg)8
Mangan (mg)1,01
Miedź (mg)0,096
Selen (mcg)0,7
Cynk (mg)0,6
Fosfor (mg)64
Magnez (mg)57
Potas (mg)297
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,2
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,06
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,01
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,242
Witamina B6 (mg)0,217
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)88
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)21
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,35
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Okra to smaczne i zdrowe warzywo,wyglądem przypomina małą cukinię.Jest niskokaloryczna i ma cenne właściwości:

-zawiera dużą dawkę witaminy C

-polecana dla kobiet planujących ciążę

-obniża poziom cholesterolu

-chroni przed wrzodami żołądka

-wspomaga wzrok

-działa antynowotworowo

-zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9