Mąka amarantusowa

Mąka amarantusowa
Nr produktu MZ459
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)409
Indeks Glikemiczny39
Cholesterol (mg)0
Białko (g)16,2
Węglowodany (g)51,7
Tłuszcz (g)7,2
Błonnik (g)13,6
Beta-karoten (uq)0
Żelazo (mg)8,89
Wapń (mg)214
Sód (mg)25,8
Cukry (g)0
Mangan (mg)0,2
Fluor (mg)0
Miedź (mg)1,6
Cynk (mg)3,66
Fosfor (mg)582
Magnez (mg)308
Potas (mg)484
Witamina A (uq)0
Witamina C (mg)0
Witamina K (uq)20
Witamina D (uq)0
Jod (uq)3
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Właściwości mąki amarantusowej:

-ma wysoką zawartość błonnika

-zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe

-posiada łatwo przyswajalne białko

-idealna dla chorych na celiakę lub z alergią na gluten

-wspomaga leczenie anemii

-korzystnie wpływa na układ krążenia

-opóźnia procesy starzenia

-chroni serce

-zapobiega miażdżycy

-bogata w składniki mineralne