Kiwi

Kiwi
Nr produktu MZ77
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)57
Indeks Glikemiczny53
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1
Węglowodany (g)10
Tłuszcz (g)0,6
Błonnik (g)2,10
Woda (%)81,49
Beta-karoten (uq)53
Wapń (mg)34
Żelazo (mg)0,7
Sód (mg)4
Cukry (g)0,70
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,60
Cynk (mg)0,5
Fosfor (mg)30
Magnez (mg)24
Potas (mg)300
Witamina A (uq)62
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,6
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,2
Witamina B6 (mg)0
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)20
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)80
Witamina K (uq)10
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,5
Witamina H (biotyna) (uq)0,5
Jod (uq)1,6
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Kiwi to mały,okrągły, brązowy i owłosiony owoc.W smaku jest słodko-kwaśny.Wykazuje wiele właściwości:
-wspomaga odchudzanie
-zawiera dużo witaminy C
-obniża ciśnienie krwi
-wpływa korzystnie na wzrok
-zapobiega zakrzepom
-obniża poziom trójglicerydów
-chroni przed chorobami serca
-zapobiega nowotworom
-zmniejsza uczucie przejedzenia po posiłku
Kiwi nadaje się nie tylko do sałatek i deserów, ale świetnie komponuje się z wołowiną i cielęciną.Nadaje się też do zamarynowania mięsa.