Kasza manna

Kasza manna


Nr produktu MZ425
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)362
Indeks Glikemiczny68
Cholesterol (mg)0
Białko (g)12
Węglowodany (g)71,5
Tłuszcz (g)1,3
Błonnik (g)3,8
Woda (%)12
Beta-karoten (uq)0
Wapń (mg)17
Żelazo (mg)1,26
Sód (mg)3
Cukry (g)0,10
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)5,7
Cynk (mg)1,05
Fosfor (mg)136
Magnez (mg)48
Potas (mg)185
Witamina A (uq)25
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,6
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,2
Witamina B6 (mg)0,1
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)6,3
Witamina B12 (uq)0,2
Witamina C (mg)0,6
Witamina K (uq)5,2
Witamina D (uq)0,2
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,2
Witamina H (biotyna) (uq)2,8
Jod (uq)2,8
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Kasza manna

Kasza manna to kasza otrzymywana z pszenicy. Wyróżniamy jej dwa rodzaje zwykłą i preparowaną(błyskawiczną). Kasza manna jest skarbnicą błonnika, witamin i minerałów. Jest zalecana dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi, ponieważ jest lekkostrawna. Jako jedyna z kasz zawiera najwięcej jodu! Chociaż jest dość kaloryczna, to polecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej.Możemy podawać ją na pierwsze czy drugie śniadanie, jako dodatek do obiadu lub na kolację. Kasza manna jest zdrowa i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno, do deserów i jako dodatek do ciast- do szarlotki czy sernika. Idealnie komponuje sie z owocami świeżymi, jak i tymi z kompotu. Stosowana także do sosów, kremów i zup. Możemy kupić ją wszędzie, w każdym sklepie. Jest produktem łatwo dostępnym i tanim. Dlatego jedzmy kaszę! W obecnych czasach kasza manna tak rzadko gości na Naszych stołach...a szkoda, bo jest łatwa w przygotowaniu, a dania czy desery z jej dodatkiem są pyszne i zdrowe.

Ilość kalorii w kaszy mannej:

 Kasza manna zawiera 362 kcal w 100 g.

Gdzie kupić kaszę mannę?

Dostępna w każdym sklepie, supermarkecie, bazarach i targach.

 

 

Właściwości kaszy manny:

  • jest lekkostrawna
  • zawiera witaminy z grupy B
  • jako jedyna z kasz zawiera dużą ilość jodu
  • wspomaga odchudzanie
  • reguluje trawienie
  • wzmacnia układ nerwowy
  • dobrze wpływa na serce
  • odżywia mózg
  • syci na dłużej
  • polecana osobom z nadciśnieniem(dużo potasu)
  • obniża poziom cholesterolu we krwi

! Nie powinny jeść jej osoby uczulone na gluten!