Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana
Nr produktu MZ823
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)337
Indeks Glikemiczny58
Cholesterol (mg)0
Białko (g)8,3
Węglowodany (g)72,1
Tłuszcz (g)1,7
Błonnik (g)5,6
Beta-karoten (uq)0
Wapń (mg)2
Żelazo (mg)3,9
Sód (mg)1
Cukry (g)0
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)0,1
Miedź (mg)0,1
Cynk (mg)0,4
Fosfor (mg)73
Magnez (mg)27
Potas (mg)140
Witamina A (uq)50
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,6
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,4
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)6
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,6
Witamina B6 (mg)0,2
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)5
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)0
Witamina K (uq)40
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,7
Witamina H (biotyna) (uq)6
Jod (uq)2,5
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana otrzymywana jest z oczyszczonych, a następnie rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Bogate właściwości kaszy kukurydzianej są mało znane. Kasza kukurydziana jest bogata w łatwo przyswajalne witaminy i minerały. Świetnie sprawdza się też u osób na diecie bezglutenowej, alergików i dzieci. Jest tania, łatwo dostępna i bardzo uniwersalna, wykorzystywana głównie w piekarnictwie i cukiernictwie. Przygotowanie kaszy kukurydzianej nie wymaga większego wysiłku. Idealna dla chorych na celiakię i nie tylko. Jest składnikiem wielu znanych nam produktów np. tortili, chlebów, placków czy słodkich wypieków. W kuchni idealnie pasuje do warzyw, owoców, jak również konfitur. Idealnie współgra z kurczakiem, ale i jest niezastąpiona do zagęszczania sosów. Coraz częściej wykorzystywana jest do panierowania mięs i ryb. Możemy z niej zrobić kopytka oraz kluseczki. Jest wiele możliwości! 

Kasza kukurydziana ze względu na wyższą zawartość węglowodanów będzie dobrym, zdrowym i pożywnym posiłkiem, dodającym Nam energii.

Ilość kalorii w kaszy kukurydzianej:

 Kasza kukurydziana ma 337 kcal na 100 g produktu.

Gdzie kupić kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydziana jest łatwo dostępna, kupimy ją w sklepach mniejszych i w supermarketach.

 

Właściwości kaszy kukurydzianej:

  • jest pełna witamin A, B, E, B1, PP
  • bogata w magnez, potas i fosfor
  • jest bogatym źródłem błonnika
  • zawiera sporo białka
  • jest przeciwutleniaczem
  • wzmacnia odporność organizmu
  • wspomaga leczenie niedokrwistości
  • jest odżywcza i łatwostrawna, dlatego idealna dla osób starszych
  • zapobiega zaparciom
  • jest dobrze tolerowana przez osoby na diecie bezglutenowej
  • wspomaga rozwój dziecka
  • wysoka zawartość wapnia