Karambola

Karambola
Nr produktu MZ194
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)31
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,04
Węglowodany (g)6,73
Tłuszcz (g)0,33
Błonnik (g)2,8
Woda (%)88,82
Beta-karoten (uq)24
Żelazo (mg)0,08
Wapń (mg)3
Sód (mg)2
Mangan (mg)0,037
Miedź (mg)0,137
Selen (mcg)0,6
Cynk (mg)0,12
Fosfor (mg)12
Magnez (mg)10
Potas (mg)133
Witamina A (uq)0
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,014
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,016
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,011
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,391
Witamina B6 (mg)0,017
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)12
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)34,4
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,15
Jod (uq)1

Karambola jest tropikalnym owocem. Występuje w Indonezji oraz Malezji, a w hodowli – w Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej.
W smaku jest słodkawo-kwaśna i bardzo soczysta.Można spożywać je w całości bez obierania.
Mają wiele cennych właściwości:
-Obniżają poziom złego cholesterolu
-Obniżają poziom cukru we krwi
-wspomaga leczenie cukrzycy
-poprawia trawienie
-idealna przy dietach odchudzających(niskokaloryczna)
-zapobiega przemęczeniu
-reguluje poziom potasu w organizmie
-korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
Owoc ten możemy spożywać na surowo jak i po obróbce.Doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych.