Kapusta kiszona

Kapusta kiszona


Nr produktu MZ165
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)19
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,89
Węglowodany (g)4,27
Tłuszcz (g)0,14
Błonnik (g)2,9
Woda (%)95,11
Beta-karoten (uq)8
Żelazo (mg)1,48
Wapń (mg)30
Sód (mg)670
Mangan (mg)0,153
Fluor (mg)7
Miedź (mg)0,094
Selen (mcg)0,6
Cynk (mg)0,19
Fosfor (mg)20
Magnez (mg)13
Potas (mg)167
Witamina A (uq)0
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,021
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,023
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,6
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,092
Witamina B6 (mg)0,13
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)24
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)14,8
Witamina K (uq)250
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,14
Witamina H (biotyna) (uq)0,5
Jod (uq)10
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to jeden z tradycyjnych dodatków w polskiej kuchni. Jest znana nie tylko w Polsce, ale ogólnie w Europie środkowo-Wschodniej a różne jej odmiany sięgają nawet dalekiej Azji. Kapusta kiszona znana była juz w starożytności. W starożytnej Grecji uważano, że jeśli komuś kapusta kiszona nie pomoże, to prawdopodobnie nie pomoże mu już nic. W dzisiejszych czasach nie jest doceniana...a dlaczego? Otóż w wielu miejscach, gdzie jest dostępna ...poprostu nie nadaje się do jedzenia. Kochani pod żadnym pozorem nie kupujmy kapusty w supermarketach!!! Jeśli już chcecie poczuć walory smakowe i dobrze wpłynąć na swój organizm, najlepiej kupować od gospodarzy z beczek na targach, bazarach..w takich miejscach znajdziecie pełnowartościową kapustę, która jest robiona naturalnie, a nie jest zakwaszana octem! Jeśli nie mamy możliwości kupienia takiej kapusty, ukiśmy ją sami. Nie jest to trudne, a taka kapusta będzie miała najlepsze właściwości zdrowotne i walory smakowe. Możemy kisić samą kapustę lub dodać marchewki, są przepisy, w których przekładamy kapustę ćwiartkami jabłek, co zapewni Nam koktailowy posmak. Jest wiele różnych przepisów na ukiszenie kapusty w domowym zaciszu. Także nie zastanawiajmy się dłużej...co Nam potrzebne? Główka kapusty, marchew, sól kuchenna niejodowana..ewentualnie słodko-kwaśna odmiana jabłek, to zależy, na którą wersję się zdecydujemy. Kiedy już ukisimy kapustę, a zajmuje to 4-7 dni przy czym codziennie należy wypuszczać z niej gazy, które się zbierają. Wystarczy kilka razy porobić w głąb kapusty dziurki,w którym się znajduje..ugnieść by puściła sok i znów zamknąć..i tak powtarzamy tą czynność co dzień.Po 4-5 dniach możemy już próbować czy już jest wystarczająco kwaśna. Kiedy smak Naszej kapusty będzie Nam odpowiadał..zależy jak bardzo kwaśna ma być Nasza kapusta, wtedy możemy wstawić ją do lodówki i cieszyć się prawdziwym smakiem naturalnie ukiszonej kapusty!

Ilość kalorii w kapuście kiszonej:

Kapusta kiszona zawiera tylko 19 kcal w 100 g.

Gdzie kupić kapustę kiszoną?

Najlepszej jakości kapustę kiszoną kupimy na targach i bazarach lub od gospodarzy.

Proponowany przepis na kiszoną kapustę:

Składniki:

-2kg poszatkowanej kapusty

-2 jabłka np. szare renety 

-40g soli kuchennej niejodowanej

- 3-4 marchewki starte na grubych oczkach

Przygotowanie:

Kapustę mieszamy z solą, następnie dodajemy startą marchew i mieszamy, warstwowo możemy przełożyć ćwiartkami jabłek. Przekładamy do wcześniej przygotowanych pojemników lub słoików. Pamiętajmy żeby nie napełniać całego pojemnika, tylko 3/4 jego popjemności, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Teraz pozostaje czekać na efekty. Możemy się delektować jej smakiem cały rok i jeść ją bez wyrzutów sumienia, więc cieszmy się jej smakiem, bez wpływu na Naszą sylwetkę.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:

  • obniża ryzyko zachorowania na raka
  • wzmacnia serce
  • leczy astmę
  • uzupełnia niedobór żelaza w organizmie
  • działa leczniczo na hemoroidy
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • wspomaga odchudzanie
  • działa kojąco na ból głowy
  • leczy bezsenność
  • jest środkiem przeciwrobacznym
  • wspomaga leczenie dróg oddechowych
  • dobrze wpływa na cerę, włosy i paznokcie
  • pozytywnie wpływa na płodność
  • wzmacnia odporność organizmu