Jarmuż

Jarmuż


Nr produktu MZ44
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)44
Indeks Glikemiczny28
Cholesterol (mg)0
Białko (g)3,7
Węglowodany (g)2,8
Tłuszcz (g)0,7
Błonnik (g)5,6
Żelazo (mg)1,47
Wapń (mg)150
Sód (mg)38
Fluor (mg)0
Cynk (mg)0,56
Fosfor (mg)92
Magnez (mg)47
Potas (mg)491
Witamina A (uq)9990
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1
Witamina B6 (mg)0,271
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)141
Witamina C (mg)120
Witamina K (uq)705
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0
Jod (uq)4
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Jarmuż to odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach.W Polsce traktowany bardziej jako ozdoba..a ma tyle cennych właściwości:

-działa antynowotworowo

-wspomaga układ sercowo-naczyniowy

-chroni przed wrzodami

-wspomaga oczy

-jest skarbnicą białka i błonnika

-zawiera dużo witaminy C i K

-jest bogaty w wapń i potas

-korzystnie wpływa na włosy i paznokcie