Gruszka

Gruszka


Nr produktu MZ52
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)54
Indeks Glikemiczny38
Cholesterol (mg)0
Białko (g)0,50
Węglowodany (g)11,6
Tłuszcz (g)0,3
Błonnik (g)2,5
Woda (%)82,12
Beta-karoten (uq)13
Żelazo (mg)0,3
Wapń (mg)9
Sód (mg)2
Cukry (g)9,75
Mangan (mg)0,1
Fluor (mg)2,3
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,1
Cynk (mg)0,2
Fosfor (mg)15
Magnez (mg)7
Potas (mg)130
Witamina A (uq)5
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,012
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,026
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,161
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,1
Witamina B6 (mg)0
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)11
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)4,5
Witamina K (uq)0
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,4
Witamina H (biotyna) (uq)0,1
Jod (uq)1,5
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w dni proteinowe (P)
Tolerowane w dni proteinowo-warzywne (PW)

Gruszka to mało kaloryczny owoc, bardzo zdrowy i bogaty w składniki ineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź a także bor i jod.

Jest skarbnicą wielu witamin takich jak:A,B1, B2, B6, C i PP.Posiada również inne właściwości, takie jak:

-poprawa trawienia

-idealnie gaszą pragnienie

-dobre na drogi moczowe

-obniżają ciśnienie

-uszczelniają naczynia

-dobrze wpływają na kości

-poprawiają pracę mózgu

-pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy