Groszek cukrowy

Groszek cukrowy
Nr produktu MZ153
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)80
Indeks Glikemiczny45
Cholesterol (mg)0
Białko (g)3,4
Węglowodany (g)12
Tłuszcz (g)0,2
Błonnik (g)2,5
Woda (%)78,8
Beta-karoten (uq)449
Żelazo (mg)1,1
Wapń (mg)62
Sód (mg)4
Mangan (mg)0,4
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,2
Selen (mcg)1,8
Cynk (mg)0,5
Fosfor (mg)53
Magnez (mg)24
Potas (mg)200
Witamina A (uq)68
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,3
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,1
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,8
Witamina B6 (mg)0,2
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)33
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)33
Witamina K (uq)30
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,5
Witamina H (biotyna) (uq)3
Jod (uq)4
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Groszek cukrowy

Historia groszku cukrowego zaczęła się 10 tysięcy lat temu, na początku był uprawiany tylko w Chinach i Indiach, w średniowieczu zaś groszek cukrowy trafił do Europy, gdzie zdobył popularność na królewskich stołach.

Groszek cukrowy to wyjątkowa odmiana, ponieważ możemy zjadać go w całości soczyste ziarenka wraz ze skórką i strąkami. Spożywany na surowo (bo tak najlepiej smakuje),zachowuje najcenniejsze wartości odżywcze.Możemy więc cieszyć sie jego smakiem do woli. Ze względu na sporą zawartość białka oraz węglowodanów groszek jest bardzo popularny wśród osób prowadzących dietę wegańską i wegetariańską. Powinien znaleźć sie w diecie każdego z Nas, ponieważ jest zdrowy, lekkostrawny i sycący. Groszek cukrowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi. Idealnie smakuje z sosami np. z sosem musztardowym czy śmietanowym oraz w postaci sałatek. Jeśli chodzi o dostępność groszku to nie powinno być problemu. 

Ilość kalorii w groszku cukrowym:

Jeśli chodzi o wartość kaloryczną, to groszek cukrowy dostarcza Nam 80 kcal na 100 g produktu.

Gdzie kupić groszek cukrowy?

Groszek cukrowy dostępny jest w supermarketach, mniejszych sklepikach. W sezonie najlepiej kupować świeży na targach czy bazarkach.

 

Właściwości groszku cukrowego:

  • obniża poziom  złego cholesterolu
  • jest bogaty w witaminy:C, E, K oraz witaminy z grupy B
  • zawiera dużo składników mineralnych: żelazo, wapń, fosfor, jod, magne i kwas foliowy
  • wzmacnia kości
  • dobrze wpływa na oczy ( luteina)
  • zapobiega anemii
  • działa antynowotworowo
  • zapobiega osteoporozie
  • wzmacnia serce
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • dobrze wpływa na układ nerwowy
  • neutralizuje wolne rodniki w organizmie
  • chroni przed udarem, artretyzmem
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • wspomaga układ trawienny
  • dobry dla kobiet w ciąży( duża zawartośc kwasu foliowego)
  • dodaje energii