Fasolka szparagowa żółta

Fasolka szparagowa żółta
Nr produktu MZ10
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)30
Indeks Glikemiczny30
Cholesterol (mg)0
Białko (g)2,4
Węglowodany (g)3,9
Tłuszcz (g)0,2
Błonnik (g)3,2
Woda (%)10,48
Wapń (mg)60
Żelazo (mg)0,8
Sód (mg)2
Mangan (mg)0,4
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)1,2
Cynk (mg)0,3
Fosfor (mg)40
Magnez (mg)24
Potas (mg)250
Witamina A (uq)67
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,1
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,3
Witamina B6 (mg)0,2
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)44
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)16
Witamina K (uq)25
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,3
Witamina H (biotyna) (uq)4
Jod (uq)3
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Fasolka szparagowa żółta

Fasolka szparagowa żółta należy do warzyw, które idealnie nadają się dla osób dbających o sylwetkę. Jest bardzo niskokaloryczna i bogata w błonnik, w 100 gramach fasolki mamy tylko 30 kcal! Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza w smaku od zielonej...charakteryzuje ja delikatny, kremowy smak. Jest bogatsza w wapń i fosfor. W kuchni idealnie smakuje z innymi warzywami, mięsem, jest fajnym dodatkiem do zup. Dobrze sprawdza się także w sałatkach na zimno. Jest wiele fajnych dań z użyciem fasolki. Najlepiej spożywać ją w sezonie, który juz sie zaczął, bo zachowuje swoje wszystkie cenne właściwości. Pamiętajmy, żeby kupować fasolkę świeżą..powinna być aksamitnie gładka o równym, jednolitym kolorze bez żadnych plamek i twarda.

Ilośc kalorii w fasolce szparagowej żółtej:

 Jest niskokaloryczna. Zawiera 30 kcal w 100g.

Gdzie kupić fasolkę szparagową żółtą?

Kupujmy w sklepach warzywnych lub na targach, bo mamy pewność, że fasolka jest pierwszej świeżości. Korzystajmy więc z wartościowych składników fasolki i niech zagości ona na Naszych stołach w tym sezonie. Na pewno nie pożałujemy. Jedząc samą fasolkę możemy mieć pewność, że posiłek jest lekki, zdrowy i pełen cennych witamin i minerałów.

 

 Właściwości fasolki szparagowej żółtej:

  • jest bogatym źródłem kwasu foliowego
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • chroni przed zawałem
  • jest antyoksydantem
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • jest niskokaloryczna(wspomaga odchudzanie)
  • działa moczopędnie
  • idealna dla kobiet w ciąży
  • stymuluje krzepliwość krwi
  • idealna na kobiece dolegliwości(menopauza, PMS)