Fasola czarna

Fasola czarna


Nr produktu MZ161
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)341
Indeks Glikemiczny25
Cholesterol (mg)0
Białko (g)21,6
Węglowodany (g)62,4
Tłuszcz (g)1,42
Błonnik (g)5,4
Woda (%)10,99
Beta-karoten (uq)0
Wapń (mg)123
Żelazo (mg)5,02
Sód (mg)5
Mangan (mg)1,06
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,841
Selen (mcg)3,2
Cynk (mg)3,65
Fosfor (mg)352
Magnez (mg)171
Potas (mg)1483
Witamina A (uq)27
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,9
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,193
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,3
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,899
Witamina B6 (mg)0,286
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)444
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)0,7
Witamina K (uq)39
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,21
Witamina H (biotyna) (uq)1,6
Jod (uq)1,8
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w całej fazie

Właściwości czarnej fasoli:

-jest bogata w błonnik

-zawiera najwięcej flawonoidów spośród wszystkich rodzajów fasoli

-obniża poziom cholesterolu

-wspomaga układ krążenia

-zapobiega nowotworom

-zwalcza wolne rodniki

-opóźnia procesy starzenia

-wyrównuje poziom cukru we krwi

-korzystnie wpływa na układ nerwowy

-chroni płód