Dynia

Dynia


Nr produktu MZ30
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)17
Indeks Glikemiczny75
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,1
Węglowodany (g)2,7
Tłuszcz (g)0,1
Błonnik (g)0,8
Woda (%)91.9
Beta-karoten (uq)3100
Żelazo (mg)0,7
Wapń (mg)30
Sód (mg)7
Mangan (mg)0,2
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,3
Cynk (mg)0,2
Fosfor (mg)40
Magnez (mg)20
Potas (mg)350
Witamina A (uq)283
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,8
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,4
Witamina B6 (mg)0,4
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)13
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)13
Witamina K (uq)5
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)1,06
Witamina H (biotyna) (uq)0,4
Jod (uq)1,4
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Zakazane w dni proteinowe (P)
Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Wartości i właściwości dyni nie sposób przecenić, należą do nich:

-mała kaloryczność

-duża zawartość potasu i witamin z grupy B

-wspomaganie odchudzania

-obniżanie ciśnienia tętniczego

-zwiększanie płodności

-oczyszczanie organizmu z toksyn

-leczenie zaparć

-działanie przeciwzapalne

-zwiększenie odporności organizmu

-działanie moczopędne

-opóźnianie procesu starzenia

-eliminacja nudności i wymiotów

-wzmocnienie włosów i paznokci

-ochrona serca