Brukselka

Brukselka


Nr produktu MZ11
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)43
Indeks Glikemiczny15
Cholesterol (mg)0
Białko (g)3,38
Węglowodany (g)8,95
Tłuszcz (g)0,3
Błonnik (g)3
Woda (%)78
Beta-karoten (uq)450
Żelazo (mg)1,4
Wapń (mg)42
Sód (mg)25
Mangan (mg)0,337
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,07
Selen (mcg)1,6
Cynk (mg)0,42
Fosfor (mg)69
Magnez (mg)23
Potas (mg)389
Witamina A (uq)0
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,139
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,09
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)0,02
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,309
Witamina B6 (mg)0,219
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)61
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)85
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,88
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Brukselka należy do rodziny kapustowatych,powstała ze skrzyżowania kapusty i jarmużu.Są to małe, smaczne kapustki o okrągłym kształcie.

Zawierają wiele cennych witamin i właściwości:

-jest niskokaloryczna

-wzmacnia odporność organizmu

-wspomaga pracę wątroby i trzustki

-pomaga przy zaparciach

-dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy

-obniża poziom cholesterolu

-reguluje cukier

-posiada właściwości przeciwzapalne

-zapobiega anemii

-łagodzi bóle reumatyczne

-działa antynowotworowo

Możemy ją gotować, smażyć oraz dusić.Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi.