Brukiew

Brukiew


Nr produktu MZ144
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)24
Indeks Glikemiczny72
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,2
Węglowodany (g)4,3
Tłuszcz (g)0,2
Błonnik (g)2,7
Woda (%)87,78
Beta-karoten (uq)1
Żelazo (mg)0,5
Wapń (mg)50
Sód (mg)10
Mangan (mg)0
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,7
Cynk (mg)0,1
Fosfor (mg)30
Magnez (mg)11
Potas (mg)230
Witamina A (uq)20
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,1
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,2
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,1
Witamina B6 (mg)0,2
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)27
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)38
Witamina K (uq)5
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)0,2
Witamina H (biotyna) (uq)0,1
Jod (uq)4
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Brukiew dziś jest rzadko spotykana,charakteryzuje się ostrym smakiem.Kolor skórki jest żółty z fioletowym nalotem.

Znajdziemy w niej wiele witamin i właściwości:

-leczy choroby przewodu pokarmowego

-dobrze wpływa na drogi żółciowe

-wspomaga tarczycę(reguluje jod w organizmie)

-wzmacnia odporność

-leczy choroby skóry

-dobrze wpływa na włosy

-działa moczopędnie

-pomaga przy zaparciach

-wzmzcnia wątrobę

-działa przeciwnowotworowo

-jest niskokaloryczna

Brukiew można spożywać na surowo,piec, dusić a nawet kisić.