Botwina

Botwina


Nr produktu MZ83
Producent Pochodzenie naturalne
Status Domyślny
Wartość energetyczna (kcal)20
Indeks Glikemiczny70
Cholesterol (mg)0
Białko (g)1,8
Węglowodany (g)3,70
Tłuszcz (g)0,2
Błonnik (g)1,8
Woda (%)90,99
Beta-karoten (uq)3647
Żelazo (mg)2,7
Wapń (mg)51
Sód (mg)100
Mangan (mg)0,3
Fluor (mg)0
Miedź (mg)0,1
Selen (mcg)0,9
Cynk (mg)0,4
Fosfor (mg)46
Magnez (mg)81
Potas (mg)400
Witamina A (uq)600
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) (mg)0,1
Witamina B2 (ryboflawina) (mg)0,2
Witamina B3 (niacyna)PP (mg)1,1
Witamina B5 (kwas pantotenowy)(mg)0,2
Witamina B6 (mg)0,1
Witamina B9 (folacyna, kwas foliowy)(uq)30
Witamina B12 (uq)0
Witamina C (mg)35
Witamina K (uq)400
Witamina D (uq)0
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg)1,5
Witamina H (biotyna) (uq)0,8
Jod (uq)1
Dieta (doktor Dukan) Faza 1Zakazane
Dieta (doktor Dukan Faza 2)Dozwolone w dni proteinowo-warzywne (PW)

Botwina to pędey młodych buraków,można je zjadać z łodygą i listkami.Zjadamy na surowo w sałatkach, chłodnikach oraz surówkach.

Posiada właściwości, do których należą:

-duże ilości witaminy A i C

-sporo wapnia i żelaza

-działanie antystresowe(koi nerwy)

-pobudza apetyt

-jest lekkostrawna

-odkwasza organizm

-oczyszcza i odtruwa organizm

-dobrze wpływa na skórę

-wspomaga wątrobę

Uwaga!Ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny=70 powinno się ją komponować z posiłkami o niskim IG.